2012. június 8., péntek

EB 80' 84' 88' 92'

A bronzmérkőzés az EB-n... 80'

Akkoriban a védekezés kapott nagy szerepet, egy bekkelt meccs ma is unalmas tud lenni és nem volt ez másképp az Olaszországban megrendezett kontinenstornán se. Mi sem tükrözné ezt jobban, mint az érdektelenség és nézőközönség hiánya. A helyszínen jóformán csak a hazai csapatra voltak kíváncsiak vagy azokra se. Az EB történelmében ez volt a legnézetlenebb torna. A televíziós nézettség is siralmasan kevés volt. A döntőre mindössze 47000-en mentek ki, ami római stadionban feltűnően kevés. Hiába változtattak meg a lebonyolítást. Eső alkalommal jutott be a házigazda selejtező nélkül. Két csoportot alakítottak ki  amiben négy-négy csapat mérkőzött egymással. Viszont eltörölték az elődöntőt és a csoportok legjobbjai mérkőztek meg az aranyért. Míg a másodikak a bronzért. Ez volt az utolsó vigaszmérkőzés az Európa-bajnokságban történetében. Az Európai Labdarúgó-szövetség határozott így, de a döntés hátteréről nem sokat lehet tudni. A World Soccer szerint a döntést a Csehszlovák - Olasz harmadik helyért folytatott mérkőzés egy vitatott pillanata segítette. A hosszabbítás döntetlennel végződött és a tizenegyesek első öt lövője se hibázott és egészen a 17. rúgásik mindegyik labda hálót ért.  És talán a következő is. Az olaszok védőjének Fulvio Collovati lövését először kivédte Netolicka ám a labda lepattant róla. Az olaszok és a visszajátszás szerint is gólvonal mögé. Viszont ezt az osztrák játékvezető nem így látta és ez a hiba a házigazdák vesztét okozta. Az UEFA ezek után jobbnak látta, az amúgy is kétséges értékű mérkőzést egyszerűen törölni.

Michel Francois Platini 84'

Kinek mint mond ez a név? Ő nem egyszerűen csak az UEFA elnöke, hanem egy élő legenda.
A francia középpályás a 84'-s torna legjobb játékosa. Európa-bajnoki pályafutásának legtöbbször emlegetett gólja ebben az évben született szabadrúgásból. A spanyol kapus Luis Arconada öléből kipördült a labda és átgurult a gólvonalon. Itt már tudták, hogy a kékben játszó csapat nem enged. Platininak az volt a kilencedik gólja az EB-n. Játékos-pályafutásának egyik csúcspontját érte el a hazájában megrendezett tornán. Így nem csoda, hogy három egymást követő évben ítélték neki az aranylabdát. A 10-es számú mezben játszó francia vezér csúcsformában repítette első nemzetközi sikeréig a válogatottat úgy hogy közben azóta is megdöntetlen csúcsot állított fel. Ugyanis eddig még senkinek sem sikerült kilenc, vagy annál több gólt szerezni Európa-bajnokságon. Góljaival nem csak az elődöntőt és a döntőt intézte el hanem két tökéletes mesterhármast is fűződik a nevéhez.  Ezen kifejezésen egyébként a szakemberek azt értik, hogy ha valaki betalál jobb lábbal, bal lábbal és fejel is a kapuba. Az első Belgium elleni 5-0-ás végeredményű csoportmeccsen sikerült És Jugoszlávia elleni 3-2-es eredményű mérkőzésen pedig megismételte.
Ebben az évben egyébként megint változott a lebonyolítás. Újra játszottak elődöntőt és érdekesség lehet, hogy első alkalommal volt teljes létszám Európában. Az UEFA mind a harminchárom hivatalos tagállama indította válogatottján a selejtezőn.


Népszerűségben első 88'

Az Európa-bajnokság eddig legnépszerűbb tornája volt ez, mert míg mi azt hisszük a nézettség évről évre nő, addig a számok teljesen mást mutatnak. Vegyük alapul a legutóbbi 2008-as Svájc - Osztrák döntőt, amire átlagosan, megközelítőleg 36000-en voltak kíváncsiak, addig a Holland - Szovjet  találkozóra durván 55000-en. A müncheni stadionban 62770 ember volt szemtanúja annak, ahogyan többek mellett Ruud Gullit, Marco van Basten, Frank Rijkaard nevével jelzett holland válogatottat 2-0-ra legyőzte szovjetunió csapata.
Annak, hogy nem Nyugat-Berlinben vagy az ország központjában játszották a mérkőzéseket politikai okai voltak. A keleti blokk államai nem fogadták el Nyugat-Berlint az NSZK részének. A rendező végül eltekintett a berlini mérkőzésektől. Így a kommunista országok válogatottjai is részt vettek a tornán.
Az EB Holland győzelemmel zárult, így a narancssárgák megszerezték első Európa-bajnoki címüket és azóta se ért el nemzetközi sikert.
A torna egyébként különbözött a többitől. Volt néhány olyan esemény ami nem fordult elő. Nem volt kiállítás, nem maradt mérkőzés gól nélkül. A játékidő nem döntetlennel zárult, így se hosszabbítást se tizenegyes párbajt nem kellett játszani.

A politika hatásai 92'

Ezen a kontinenstornán az egyedi világpolitikai helyzetből fakad többek között Dánia bajnoki címe. Ugyanis az akkor már háború sújtotta Jugoszláviának vissza kellett lépnie, így az északi pótcsapat, elhalasztva nyári teendőit, ugrott be, hogy részt vegyen a bajnokságon. Az elődöntőben a hollandokat, a döntőbe, a mindenki által esélyesnek tartott németeket verte a dán válogatott. Érdekesség még, hogy az országban, akkor tartottak népszavazást az európai uniós tagságról. A lakosság pedig úgy döntött, hogy nem kér a szövetségből.
A keleti blokk szétesését követő időkben, nem volt könnyű a sportban igazságosan reagálni a politikai eseményekre. Németország először szerepelt közös csapattal, a főként nyugati játékosokból álló válogatottban helyet kapott néhány keleti játékos is.
Ennél bonyolultabb volt Szovjetunió helyzete, mert még egyben harcolta ki a részvételt a Svéd tornára, viszont már feloszlottan jelentek meg Független Államok Közössége néven. Nem minden korábbi tagállam vett részt a rendszerben. Észtorszeg, Lettország, Litvánia visszalépett. Grúzia viszont csatlakozott annak ellenére, hogy nem tartozott a FÁK-hoz...
Plusz egy érdekesség. A svédországi Európa-bajnokságon volt (nagy futballeseményen) először olvasható a játékosok neve a mez hátulján...

To be continued...

1 megjegyzés:

  1. Helló Csajszi!

    1980
    Épp ma beszélgettünk a testvéremmel, hogy miért nincs bronzmeccs az EB-n? Szerintem azért, mert vak volt a bíró, még nem kellett volna eltörölni. A döntő után a legfontosabb helyosztó....de az UEFA tudja.
    De most esik le...az olaszokat nem hozta lázba a catenaccio? :O Az igen! Egyébként ha jól tudom 10 év múlva a VB-vel is megjárták, mert mint minden idők legkatasztrofálisabb világbajnoksága, úgy maradt meg sokakban az olasz torna.

    1984
    Platininél én külön szoktam választani a játékost meg az UEFA elnököt. Utóbbit nézve vannak kétségeim vele kapcsolatban, de játékosként tényleg tudott valamit. 9 EB gól, 3 Aranylabda és ez a 2 tökéletes mesterhármas....nem gyenge. Egyébként én az 1950-es évek fociján kívül (ugye a magyar Aranycsapat és a Real Madrid első sikerkorszaka) még a nyolcvanas évek közepét sajnálom, hogy nem láthattam. Itt ez az EB, ez sem lehetett rossz és utána 2 évvel a mexikói VB se - bár nekünk ez nem volt épp sikeres -. Az erős franciákkal (Platini), a spanyolok (Butragueno), a németek .... és akkor a VB-n a mindig favorit brazilok, Uruguay - soraiban a legendás Francescolival - és a végső győztes Argentína Maradonával. Na de nagyon eltértem a témától. :)

    1988
    Ez sem lehetett rossz :D Pláne hogy már-már poroszos szigorral ragaszkodtak a szabálykönyvhöz: Se kiállítás, se döntetlen se semmi... :D

    1992
    Legalább akkora kérdőjel számomra a strandról összeverbuvált dánok győzelme, mint a görögöké 2004-ből. :D Ezek tényleg érdekes évek voltak... a jugoszláv háború, a szétesett Szovjetunió...

    VálaszTörlés