2012. május 19., szombat

EB 1960

Említettem már, hogy az 1960-as találkozónak elég mély politikai befolyása volt. De hogy ne egyből az izgalmas résszel kezdjem, ha már ez volt az első torna írok egy kicsit a kezdetekről.
Menjünk még visszább. 1927-ben egy Francia sportember (labdarúgó később játékvezető) Henri Delaunay álmodta meg a kontinens tornát és nyújtotta be a FIFÁ-nak az Európa-bajnokság tervezetét, amit a dél-amerikai bajnokság mintájára készített. Azonban a FIFA elnöksége féltve Európa pozícióját visszadobta az ötletet. Még ebben az évben Hugo Meisl (Ausztria futballminisztere) cselekedett és a csatlakozó európai országok labdarúgó-szövetségeinek összefogásával, útjára indította a válogatott csapatok részére az Európa-kupa versenysorozatot, amit 1955 után dr. Gerő Kupa néven négy évente rendeztek meg. 1960-ban pedig teljesült Henri Delaunay álma és akkor még Európai Nemzetek Kupája néven lebonyolították a kontinenstornát. Sajnos ő ezt már nem érhette meg, de az általa megtervezett mérkőzés sorozatot azóta is megrendezik.
1976-ig mindössze négy csapat vehetett részt, ezt a számot 1980-ban 8-ra, 1996-ban pedig 16-ra emelték.
(2008-ban a UEFA arról határozott, hogy a 2016-ban megrendezendő tornára már 24 ország kerülhet be. Tegyünk egy kis kitérőt. Európában 45 független ország van. Ebből mindössze kettőnek nincs válogatott csapata és legalább egy tucat van, akik hasonlóan évek óta vagy egyáltalán nem jutottak ki. De erről kár is bővebben beszélni.)
A '60-as és '64-es NEK-án egyenes kiesős, oda-vissza vágós selejtezők voltak, ezután csoportmérkőzések és pótselejtezők döntöttek. 1976-ig a rendező országot a résztvevő csapatok hazája közül választották ki. Ezt követően a selejtezők előtt döntötték el, hogy melyik országban rendezik a bajnokságot, így ettől fogva már annak az országnak a válogatottja automatikusan kvalifikálta magát a tornára. Érdemes megjegyezni, hogy a címvédő sosem jutott be automatikusan, nekik is részt kellett venniük a selejtezőn...
Visszatérve az első kontinenstornára, amit "kommunista őstornaként" is emlegetnek,ugyanis a négy bejutó csapat nem volt más mint, Franciaország, Csehszlovákia, Jugoszlávia és Szovjetunió, akik meg is nyerték a tornát. Első körben a Magyar csapatot Moszkvában 3-1-re míg itthon 1-0-ra verte.


A következő fordulóban Spanyolországgal kerültek össze és itt jön a dolog igazán érdekes része. Ugyanis a Spanyolok Franco tábornok utasítására a két ország feszült helyzete miatt nem utaztak el a Szovjetunióba a negyeddöntő első mérkőzésére. Hivatalosan Hruscsov, szovjet miniszterelnök politikája ellen tiltakozott ezzel a lépéssel a spanyol diktátor ám a pletykák szerint "szakmai" okok is közrejátszottak. Ugyanis Helenio Herrera, a spanyol válogatott nagy tekintélyű vezetője elutazott a szovjetekhez, hogy előkészítse csapata útját és megnézze az ellenfél lengyelekkel lejátszott mérkőzését, ami lenyűgözte őt. A Szovjet csapat fegyelmezett játékkal 7-1-re verte ellenfelét és egyes feltételezések szerint ez is befolyásolta Francisco Franco döntését.
Az Európa Labdarúgó szövetség próbálta győzködni a spanyolokat és még egy semleges területen lévő meccshelyszín lehetőségét is felvetette, de a döntésük végleges volt és még úgy sem voltak hajlandóak változtatni ezen, hogy 32 ezer svájci frankot kellett fizetniük a szovjeteknek a le nem játszott meccs miatt. Az UEFA végül játék nélkül továbbengedte a csapatot, akik a döntőben a legendás a kapus Lev Jastin lenyűgöző formájának köszönhetően 2-1-re megverte Jugoszláviát.

3 megjegyzés:

  1. Helló!

    most nagyon szégyellem ám magam.Elolvastam már a múltkor a postot, de nem volt időm írni halogattam, hogy majd-majd, aztán elfelejtettem, mert hétvégén nem teljesen úgy alakultak a dolgaim, ahogy szerettem volna. A nagybátyámnak sürgősen lelki támaszra volt szüksége és teljesen kiment a fejemből...:(Bocsi!

    Látod a kontinenstornák ötlete Dél-Amerikából származik.:) A Copa -amit az argentinoknak és az urknak köszönhet a világ -jóval nagyobb múltra tekint vissza, mint a mi kontinenstornánk és akkoriban az olimpiákon is az argentinok oktatták a világot. Mindenki csak nézett, hogy mennyire jók ezek a válogatottak és jóval összeszokottabbak, mint az európaiak. Állítólag ez is benne volt, hogy Delaunay kitalálta ezt a tornát. Legalábbis az argentinok ez így mesélik, de zárójel bezár. :) (Én a Copához jobban konyítok:) )

    Egyébként 2016-ban ha növelik a számot akkor a mostani csoportharmadikok járnak vele jól.Nekünk talán így lesz esélyünk kijutni...
    Egyébként amikor a régesrégi históriákat olvasom a kontinenstornák, a világbajnokságok vagy akármilyen bajnokságok történetéből mindig elcsodálkozom, hogy mennyire átszőtte még a sportot is a politika. A spanyol-szovjet meg nem rendezett párharcban szerintem a pletyka az csak pletyka és a politikai okok döntöttek. Legalábbis ha figyelembe veszem azt, amit olvastam róla, hogy miként viszonyult a válogatotthoz. Szerintem kiadta volna az ukázt, hogy kenjék el a szovjeteket. De ha mégis, hát akkor jobban bízhatott volna Herrerában.:) (Ő az Internél lett legendás edző.)

    Gratulálok a posthoz és tényleg nagyon örülök, hogy ezáltal is kicsit elmerülhetek a foci történelemben. :)
    puszi:
    Detti

    VálaszTörlés
  2. Szija

    Azért szégyellned nem kell magad. :) Fontossági sorrend van és ez érthető. Csak kíváncsi voltam a véleményedre, mert itt is számít és mert veled lehet ezekről "beszélgetni". :)
    Én nem vagyok túl nagy szakértő, csak érdekel.
    Nem hiszem hogy akkor már kijutunk. De ne legyen igazam.
    A politika mindenhol ott van. És képes irányítani nagyon sok mindent. Én hihetőnek tartom a pletykát. Egy diktátorról van szó. Ha csak pusztán a politikai nézet zavarta volna, akkor elküldi arra a meccsre a csapatot és megnyeri, mert azzal megnyert volna egy csatát is, de a vereséget nem viselte volna el. Végül is mindegy. Ez volt. Tetszett a téma. :)
    Herrera nevétől ráz a hideg. Hatalmas ember volt.
    Köszi. Majd még írok erről arról. :)
    És köszönöm, hogy írtál. :)
    Puszi:
    Vii

    VálaszTörlés
  3. Okés.:) Én is örülök, hogy végre van valaki, akit nem csak a a jelen érdekel, hanem a múlt is. :) Persze sok futballszerető lányt ismerek, mert a fórumon kis túlzással én fogom össze a Real Madrid topicokat, de ennyire nem sokan merülnek el témában, mint Te. :)

    Én is csak egy műkedvelő amatőr vagyok. Minden tücsköt bogarat összeolvasok aminek köze van a focitörténelemhez.
    A lehetséges EB részvétel persze múlni fog a sorsoláson is.Ha nagyon nehéz csoportot fogunk ki, akkor koppanunk, de egy könnyebb sorsolással simán meglehet.

    Hát ez örökre rejtély marad.:)Mondjuk azokban az években, amikor még létezett a vasfüggöny és Európa ketté volt szakítva, akkor történtek ilyen dolgok. És nem csak a 2 szemben álló oldal csapatai közt, hanem még a keleti országok között is. Például a sok aranycipő...olyan emberek nyerték, akikről se azelőtt, se azután nem hallott senki semmit és épp az aktuális kedvezményezett ország gólkirálya nyerte a keleti blokkból, mert így is meg akarták mutatni, hogy bizony itt kolbászból van a kerítés és nem átallottak megbundázni nem egy hanem több ország bajnokságainak meccseit is. Ezért vezették be később azt a rendszert, hogy a top bajnokságok kettes szorzót kaptak és rúghat Gipsz Jakab 60 gólt a magyar NBI-be, az életben nem lesz esélye megnyerni....na de elkanyarodtam az EB-től. :D

    Az volt, de a catenacciot nyugodtan kidobhatta volna a kukába.:D Mondjuk róla az öcsém többet tudna mesélni, mert ő Inter szurkoló és keni-vágja a Grande Inter játékosainak és edzőjének életrajzát csonkítatlan formában. Azt hiszem ő volt az, aki egyszer megbüntette az egyik játékosát, mert azt mondta egy nyilatkozatában, hogy " Játszani együnk Rómába" ahelyett, hogy "Nyerni megyünk Rómába". Na meg ugye argentin volt, én meg az argentin fociért is odáig meg vissza vagyok.:)

    Rendben, már várom, hogy olvashassam.:)
    Máskor is koppints nyugodtan az orromra, ha nem jövök. :)

    VálaszTörlés